Az életed minőségét és a benne megjelenő jelenségeket a benned élő hitek, hitrendszerek alakítják. A történések, a helyzetek, amik a sorsodban a mindennapjaidban előjönnek, amik váratlanul felbukkannak, a fordulatok, a tendenciák a benned élő képek vetületei. A benned élő képek a világról, magadról a többi emberről, a dolgok működéséről, a dolgok helyéről, a jóról, a rosszról, a lehetőségekről és a lehetetlenségekről. A képeid bezárnak egy sorsba egy lehetőség börtönbe.

Ha meg akarod változtatni a világod, az életed, először a képeidet kell megváltoztatnod.

Nem mondom, hogy könnyű. A képeink, a hiteink, olyanok, mint a szívünk a májunk a csontjaink. Szerves összefüggő részét KÉPezik az egész lényünknek, ezer pókfonal köti őket egymáshoz és a testünk-lelkünk minden szegletéhez. Ugyan, hogyan téphetnéd ki a szíved és rakhatnál helyére egy másikat (bár az orvosok teszik ezt, mit sem tudva, hogy mit is tesznek)? Hát igen. Erő kell hozzá, ÉnErő és hit, hogy lehet és képes vagy rá és jobb leszel. Egy darabig. Aztán jön a következő feladat. De nem te leszel az első, aki már képes változtatni. Ezernyi a példa a környezetedben is, ha egy kicsit körbe nézel.

Ragaszkodsz ahhoz, hogy nincs, vagy nem volt más lehetőséged, hogy csak ezt tehetted ott és akkor, semmi mást. Azt állítod ezzel, hogy nem volt választásod, hogy nincs választásod. Biztos vagy ebben? Vagy csak egy a tudatodban terpeszkedő hit, gondolat zárja el előled a lehetőségek szobáját!? Ez magyarázza be neked, hogy tehetetlen, gyámoltalan, kis nyuszi vagy, ennek születtél és nem is lehetsz más! Ráadásul ezek a valótlan gondolatképek olyan destruktív érzésfelhőket, hazug, álnok démonokat hívnak elő a palackból, melyek minden szabad akaratodtól megfosztanak és az orrodnál fogva vezetnek egy hamis ön- és világképekkel teli álvilágba. Sajnos ezeket a démonokat csak te tudod visszatuszkolni a palackba, ezeket a hamis képeket csak te tudod letörölni és aranyecsettel újakat, a sajátjaidat megfesteni. Nem a pszichológusod, a coachod, a jógi és reiki mestered, a gurud fogja ezt megtenni. Utat mutathat, támogathat, kísérhet, visszajelezhet, de helyetted a lényegi lépéseket, a változást nem tudja megtenni.

Persze van hierarchia a képek között. Vannak fontosabb és lényegtelenebb hitek bennünk. De a napi rutinjainkban vagy a tudatos és a tudattalan döntéseinkbe tetten érhetőek. Meg tudod őket találni a szemléletedben, a szavaidban, a reakcióidban, a helyzetekhez való hozzáállásaidban. Ott vannak minden mögött és a mögött is, amit bevonzol az életedbe. Olyan gyönyörű mintázatok rajzolódnak ki az emberek sorsaiban, ha nem a szenvedő aktuális lelket nézed, hanem hátrébb lépve legalább kettőt, ránézel az egészre és észreveszed a rendet, a látszólagos véletlenek és váratlanok tökéletes szükségszerűségét. Jó dolog érteni ezeket, de még jobb gyönyörködni a nagyszerűségében, de a legszebb ezeket a lelkeket támogatni a változásukban.

És a megdöbbentő az egészben, hogy egyben ők is támogatnak téged a saját változásaidban.